Ford Forums banner

1 - 17 of 17 Posts

·
Registered
Joined
·
7 Posts
Discussion Starter #1
I installed LongTube headers,flows,chip,pulley,shift kit.Made it about 100 miles than lost 1st and O/D.Took kit back out still the same.My friend took it to the dealer and they told him I tied the O2 sensor wires up to tight and that made the truck blow a fuse and loose 1st and O/D.I no that is B/S so I need to no what may have been the prob for future refference if any ideas.Thanks.
 

·
97 F-150 XL 4x4
Joined
·
799 Posts
well first off dont take anything back to that garage unless they are gunna tell you what the real problem was.
without any info on your specific model i assume it has a E4OD trans and they are controlled electronically by a set of 5 solenoid valves and as for what happened to yours only god would know.
but more than likely it had something to do with the shift kit install or possably a bent or moved lever position senser.
the problem could have been that when the kit was installed and you removed the pan and solenoid body or whatever else. you might have forced something out of position.
my other guess would be as simple as you possibly turned the ignition power on while the solenoids were apart or out of the circuit which causes excessive current draw on the solenoid.
i do know for a fact that if a solenoid has its valve removed and power is applied to it, it will blow the fuse or burn the solenoid out.
 

·
Registered
Joined
·
7 Posts
Discussion Starter #5
The dealer told him I tied the O2 sensore wires up to tight and I guess grounded out somehow and blew a fuse that they say goes to the A/C,Starter,and trans.I get to check the truck for what they are saying tomorrow.Ford replaced what ever fuse they are talking about and on the way home he punched it and it blew the fuse,everytime he punches it he blows the fuse.I will see whats up and let everyone no.The shift kit is a valve body replacement from John Lightning and all there is to do to replace it is take off like 8 bolts and 2 nuts and install the new one.No springs or gaskets.Thanks for all the help.
 

·
Registered
Joined
·
7 Posts
Discussion Starter #6
Well I can't belive it, it was a fuse,it was number 23 or 24 in the fuse box under the hood.The O2 wire was laying against the heat sheild on the driver's side and rubbed a hole in the wires.I replaced them and all ok onw.The fuse goes to the A/C and trans and is only a 15 amp fuse.I had never heard of a fuse being part of a trans before but I have now.
 

·
Registered
Joined
·
340 Posts
Yeah, it's weird the way electrical systems are sometimes. Believe it or not, having a brake light out in a vehicle with an E4OD tranny can cause erratic shifting. I would have never believed it if I didn't see it happen myself.
 

·
97 F-150 XL 4x4
Joined
·
799 Posts
good for you glad to hear you found the problem or you might have been pulling hair shortly.
get us a pic or 2 sometime of this modded lightning.
 

·
Registered
Joined
·
7 Posts
Discussion Starter #11
I will be installing a icebox and the throttle body in about a week or so for him so when I do that I will get some pics for ya maybe sooner.He has had it for only 4 months and is already wanting to sell it to buy a ZO6.Dont ask me why cause I dont no.His father inlaw has one and one of his employes has one also,so I will get to play with those here soon.My mom has a 03 Sonic blue L,that thing is sweet lookn but she wont let me mod it lol. ( yet )
 

·
Registered
Joined
·
7 Posts
Discussion Starter #13
Re: Re: 03 Lightning lost 1st and O/D

89F150 said:
Sounds good. Only four months....
doesn't he like having one of the worlds fastest production pickups
I guess not,I think he just gets bored easy.I have none him for a year and a half and he has owned a 93 Supercharged mustang,98 Z-28 , a Syclone,and now has a 03 Lightning,03 Yukon,02 Superdut. He buy's the vehicles I just install the toy's.
 

·
Registered
Joined
·
1,012 Posts
Do you get to take them for a spin. that would have to be a part of the deal for installing the toys.
I know i'd like to drive most of them
 

·
Registered
Joined
·
484 Posts
Sound's as thou this fella enjoy's spending money. If that's the case I've got a wicked little race car for sell. Hint Hint Wink Wink
 

·
Registered
Joined
·
7 Posts
Discussion Starter #17
Re: Re: 03 Lightning lost 1st and O/D

89F150 said:
Do you get to take them for a spin. that would have to be a part of the deal for installing the toys.
I know i'd like to drive most of them
O yea I get to drive them when ever Im done,he tell's me to drive them how ever I want.His father inLaw has one also,so far I have installed the 4 extra pound pulley on it,flowmaster exhaust,ram-air,chip.That one fly's to. The best thing I have driven so far was a new Cobra R it only had 40 miles on it when the guy brought it to me,said he wanted me to go over it to make sure everything was ok so of course I had to drive it lol.Only found a leaky shock on that one.
 
1 - 17 of 17 Posts
Top