Ford Forums banner

1 - 3 of 3 Posts
T

·
Guest
Joined
·
0 Posts
Discussion Starter #1
While coming to a stop the brakes seem fine until the vehicle is almost at
a complete stop (approx 5 mph) then the pedal seems to drop slightly and
the ABS seems to activate. The vehicle stops but the brakes pulsate for a
second or two every time. This problem is not sporadic, but only happens a
very slow speeds. Any ideas???? Tom
 
B

·
Guest
Joined
·
0 Posts
Discussion Starter #2
Re: 2001 Ford Explorer Sport ABS

Check out SeriousExplorations.com. I'm sure I've seen this problem
covered there as well just about anything else that can happen to an
Explorer
thuhn10 wrote:
> While coming to a stop the brakes seem fine until the vehicle is almost at
> a complete stop (approx 5 mph) then the pedal seems to drop slightly and
> the ABS seems to activate. The vehicle stops but the brakes pulsate for a
> second or two every time. This problem is not sporadic, but only happens a
> very slow speeds. Any ideas???? Tom
 
J

·
Guest
Joined
·
0 Posts
Discussion Starter #3
Sounds like an incoherent signal from one wheel sensor.... dirty, loose or
misalgined sensor is one set of possible causes, a cracked tone ring (any
recent work?). Easiest way to do it is to drive it while monitoring the
appropriate PIDs...


"thuhn10" <[email protected]> wrote in message
news:[email protected]
> While coming to a stop the brakes seem fine until the vehicle is almost at
> a complete stop (approx 5 mph) then the pedal seems to drop slightly and
> the ABS seems to activate. The vehicle stops but the brakes pulsate for a
> second or two every time. This problem is not sporadic, but only happens a
> very slow speeds. Any ideas???? Tom
>
 
1 - 3 of 3 Posts
Top