Ford Forums banner

1 - 7 of 7 Posts

·
Registered
Joined
·
3 Posts
Discussion Starter #1
Recently my falcon had a service with the drive belt and front brake pads being replaced. Since the service when I start up I have been getting a brief squeal sound and now today I am getting a ticking/knocking noise from the engine. As I turn the engine off, I can hear a brief noise from near the oil dipstick area which is unusual and I think is related to the noise on start-up. The noise doesn't seem to be coming from the belt area. Also since the new pads were put on I seem to get a knocking noise as I apply the brakes (slowing down)...brake performance is ok otherwise...any ideas as i need the car for work and am not sure whether it's safe to drive with the noise from under the hood until I can get it looked at.
The noise still occurs when A/c on or off.
Thanks...
 

·
wants a manual!
Joined
·
1,461 Posts
the squeal would have to be your belts,(not tight enough) and is the knocking noise only on start up?? or is it constant?? it could be your mains or big end bearings. and as TIKFD6 said we need to know what type of car/motor
 

·
Registered
Joined
·
3 Posts
Discussion Starter #4
Thanks guys,
I have a 95 Ef falcon GLI 6 cyl. John xr_6 the knocking noise is all the time while the engine is running. I think its a good idea to have the belt checked. Not much of a mechanic and dont want to do any major damage.
Cheers richo
 

·
Registered
Joined
·
1,512 Posts
I had my a/c belt falling apart after i got my head gasket done for the 2nd time. thought my car was screwed, looked under the bonnet and saw the belt and missing chunks out of it. make sure you inspect all of the belt, cuz the first time i looked it appeared to be fine, but it was part of the belt that i couldnt see that was falling apart
 

·
Two SC 61's = trouble
Joined
·
6,360 Posts
Take belts off then check??? If the sump is anything like the E.D's they have windage in sump where the oil is splashed by crank against sides of sump. Making somewhat knocking noise...Could be anything from timing chain,auxilary shaft rattle,idler pulleys to bad engine mounts...Does it have good oil pressure ???
 

·
Registered
Joined
·
3 Posts
Discussion Starter #7
gotta feeling it could be the idler pulleys...oil pressure is ok, thanks ebxr , interesting you say auxilary shaft rattle.OED666 have checked the belt over and no problem there.
Cheers richo.
 
1 - 7 of 7 Posts
Top