Ford Forums banner

1 - 6 of 6 Posts

·
Registered
Joined
·
2,398 Posts
Discussion Starter #1
G'Day,

Got a curly one for you...........posted in electrical section with no luck.

Have an XD Fairmont Ghia with a sports dash instrument cluster. It has 2 umbilical connectors on the back that connect all the wires/gauges/lights etc.

I have just removed the whole unit as I have built a custom dash with autometer gauges. I have hooked up the alternator warning light circuit only.

NOW.....when I turn the key off, the car keeps running??? (Alternator light comes on).............here's where it's got me gooned up.........when I push the brake pedal in, the car shuts down! or I can shut it down by opening the Alternator warning light circuit. Please explain!!

I know there's a few other diodes etc on the dashboard circuit or I need to hook up one of the open circuits on the umbilical plugs.

Your auto-electrical skills would be much appreciated.

Cheers
AdrianXD
__________________
 

·
Fords biggest Freak
Joined
·
663 Posts
I suggest placing the old dash back in, so you can be positive if it is the new dash. Try pin pointing the problem by plugging in each plug seperatly, then turning the car on. if it doesn't turn over, then you know which plug is causing the problem.

I'm not the best with electrical, so excuse me if i'm way off track here.
 

·
Registered
Joined
·
1,373 Posts
Adrian it sounds like a pretty serious sparkie issue to me. I'm not 100% sure but I think I've run my XD without the cluster in place - ie both those plugs disconnected, but most definately one of them unplugged and the motor runs fine. So perhaps it could be something else?

Mate would love to see pics and here more about your custom dash when it's all sorted....
 

·
BA'o'Matic 100% working.
Joined
·
3,838 Posts
Sounds like you don't have good ground connection, so the relay for ignotion is latched and cant unlatch itslef, the brakes draw enough current to let that happen and it shuts down.

MY guess anyways :0)
 

·
Registered
Joined
·
2,398 Posts
Discussion Starter #5
Thanks for the ideas! Dellboy sounds like he's on the scent so I'll persue that one.......bloody electrons!

The car is running AOK without the cluster plugs connected so I can live with it at the moment.

I originally took the dash out to fix 2 rust holes - floor pan getting wet in the rain (damn leaves and dirt gets stuck in the XD water channels). I could carbon date this stuff back to 1979! EVERYTHING got ripped out to the bare firewall - fixed the rust holes - and couldn't put dash back together!! Doh.

Built a custom MDF and black carpet job - inspired by a recent blown XD in SM mag and some good old nascars. When I get the Tremec in , I'll finish the console. Will look a lot better when complete, just need a matching speedo now.

Cheers,
AdrianXD
 

·
Falcon 2.. Ferrari 0 hehe
Joined
·
1,290 Posts
ive been runing my xe ghia for about 3 weeks with no cluster.... works....
 
1 - 6 of 6 Posts
Top